04 kw., 22

Jakie dodatki uszlachetniające wykorzystuje się w olejach silnikowych?

proautoBlog

Olej silnikowy to jeden z ważniejszych płynów eksploracyjnych, od którego jakości i działania zależy praca silnika, jego moc i osiągi, ale też niezawodność i długowieczność części. Producenci prześcigają się w opracowywaniu formuły oleju, aby ten spełniał oczekiwania kierowców. Często wiąże się to ze stosowaniem specjalnych dodatków uszlachetniających. Czym są i jak działają?

Olej silnikowy – co warto o nim wiedzieć?

Zaopatrując się w olej u sprawdzonego dostawcy produktów olejowych, warto zwrócić uwagę na skład wybranego produktu. To praktyczne, aby silnik pojazdu działał jak najlepiej. Baza olejowa jest ważna, ale kluczem często są dodatki uszlachetniające, których zadaniem jest poprawić stabilność parametrów i chronić silnik przed rozmaitymi czynnikami.

W zależności od producenta oraz przeznaczenia oleju dodatki mieszane są w różnych ilościach i połączeniach, ale stanowią maksymalnie 25% oleju. Ich dobranie jest jednak ważne, jeśli chodzi o zapewnienie odpowiedniej pracy silnika. Złe proporcje lub połączenie składników może być dla pojazdu szkodliwe. W przypadku olejów syntetycznych istotne jest już samo opracowanie i przygotowanie dodatków.

Rodzaje dodatków do olejów

Dodatki uszlachetniające stosowane są od początku produkcji olejów silnikowych, zmienia się tylko ich skład, np. odchodzi od pochodnych cynku, dokłada się polimery węglowe, nanocząsteczki. Wyróżnia się kilka rodzajów dodatków, które wpływają na działanie, wydajność i trwałość olejów. Do najważniejszych należą:

  • detergenty,
  • środki dyspersyjne,
  • antyoksydanty,
  • inne dodatki przeciwkorozyjne.

Dzięki nim silnik jest czysty, usuwana jest sadza, osady i rdza. Zneutralizowane są też wszelkie wytwarzane podczas spalania paliwa kwasy, które mogą uszkodzić elementy układu pojazdu. Zmniejszony jest opór i tarcie między częściami, więc dłużej są sprawne. Olej staje się odporny na wysokie temperatury, ma lepsze właściwości smarne, jest też odporny na zanieczyszczenia bakteriami wpływającymi na skład i działanie oleju.